1997/1998: USA: Løgn, manipulasjon, elendig kommunikasjon

OAH skriver:

Det er nå femten år siden jeg selv var utvekslingsstudent i USA, og det er fascinerende og skremmende å lese at de samme problemstillingene fortsatt er aktuelle.

I utgangspunktet hadde jeg selv en bra vertsfamilie. Vi reiste rundt i hele Sørvest-USA, til Karibia og rundt i Midtvesten, de tok meg med på lokale tilstelninger og arrangementer,, de var i det hele tatt særdeles gjestfrie. Jeg hadde en vertsbror jeg fortsatt har kontakt med, venner jeg fortsatt treffer, en opplevelse som har gitt meg ekstremt mye. Det var kulturforskjeller, en politisk  konservativ  familie som ikke forsto norske sosialdemokratiske  verdier eller min motvilje mot å gå i kirka, men hovedproblemet lå alltid hos utvekslingsorganisasjonen.

Jeg dro med STS, og STS solgte åpenbart meg som produkt  videre til amerikanske  samarbeidsorganisasjoner. Der var det løgn, manipulasjon, elendig kommunikasjon (om noen) og en ren, skjær  bedriten  organisasjonskultur.

Jeg hadde venner som dro samtidig som opplevde alt fra å stå alene  på flyplassen i  Denver og vente på en vertsfamilie som aldri kom til å måtte bo hos vertssøster  fordi vertsmor var for full til å ta ansvar.

Et utvekslingsår kan være en fantastisk  opplevelse, det er det for de fleste, men det er viktig  å være seg  bevisst  hvilken  organisasjon man benytter seg av.

Blant mine venner er det gjennomgående de som reiste med ideelle organisasjoner, YFU og AFS, eksempelvis, som var mest fornøyd, mens vi som reiste med EF og STS (ikke å anbefale!) opplevde problemer i mye større grad.

Familiene kan være bra, de kan være elendige, men i  siste  instans forholder man seg til selve  utvekslingsorganisasjonen, og når den ikke fungerer så faller hele opplegget sammen. Send barna ut, de fortjener det og vokser på det, men vel organisasjon med omhu!

Spørsmål eller kommentarer/Questions or comments

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..