Er dette et overgrep?

Igjen ønsker jeg å være tydelig på at de fleste ungdommer som reiser på utvekslingstur har greie opphold. De heldige har strålende opphold. Er man uheldig ender man opp med vanskelige og triste erfaringer – noen av dem ganske forferdelige. De sistnevnte elevene, spesifikt min utvekslingselev, er årsaken til at denne bloggen ble stiftet.

Min utvekslingselev reiste ut høsten 2012. Den norske organisasjonen var Into Education og den som var borte i USA var Forte International Exchange Association (FIEA).

Høsten 2012 hørte jeg om 10 saker fra to ulike utvekslingsbyråer. Sakene handlet om alt fra det å havne midt i en krangel mellom vertsforeldre og representant og det å havne i forferdelige boliger med forferdelige vertsforeldre. Etter det har det blitt mange fler saker og noen av dem av særdeles alvorlig art.

Den første familien mitt barn havnet hos så i utgangspunktet greie nok ut. Vi fikk vite om dem to dager før avreise og skolen i USA hadde allerede begynt. Vi visste at eleven vår kom til å havne i bibelbeltet, at familien hadde små barn og noen dyr og at hjemmet deres så ganske spartansk ut. Poden dro avgårde.

Familien var merkelig. Vertsmoren turte nesten ikke prate med utvekslingselevene. Selv om M forsøkte, virket hun ganske forskremt. Vertsfaren hadde store humørsvingninger.

Overgrep handler om maktmisbruk. En som har makt utnytter en svakere parts posisjon til egen fordel. Dette gjøres på forskjellige vis. Når det gjelder podens vertsfar var det sånn at om ting gikk hans vei var han ganske grei, men om man protesterte viste han en helt annen side. Da kom han med merkelige beskyldninger. En venn av moren hjalp gutta med innskriving i skolen og hverdagslige ting. Vertsfar kom med trusler mot henne og gutta og de kunne ikke lenger være sammen.

M ba om å bli flyttet og forklarte representanten sin noe av situasjonen. Etterpå informerte han vertsfar om beslutningen og det virket som om vertsfar tok det greit.

Da representanten kom for å snakke med poden og vertsforeldrene ble hun servert en rekke løgner som ikke hadde noe som helst basis i virkeligheten. Den alvorligste var det at M skulle være til fare for barna (småjenter). Han ble umiddelbart fjernet fra hjemmet på grunn av dette.

Da vi ble informert hadde hele saken gått via områderepresentanten i Texas og hovedkontoret i Virginia. Deretter ble det filtrert av Into og vi fikk beskjed om at gutten vår:

  • Ikke hadde pakket ut sakene sine
  • Hadde truet barna
  • Ikke ville prate med familien og delta sosialt
  • Var kranglete

Han skulle få en sjanse til. Det var det. Poden hadde ingen aning om alt han var blitt beskyldt for. Sjokket var stort da vi tok opp saken med ham. Men han hadde fått beskjed om å bare snakke på engelsk med oss og at han ikke fikk snakke mye, så da fikk vi ikke klarhet i saken. I tillegg følte han seg sviktet av måten vi presenterte saken på. Heldigvis hadde han en person han følte han kunne stole på i USA. Alt dette satte poden i en ekstremt sårbar og ensom situasjon, noe som gjorde alt utrolig enkelt for nestemann som kom på banen.

Alt dette skjedde de første ti dagene til M.

Så traff poden Becky Sanderson fra FIEA. Samme høst hadde sakene til 5 elever (ved tillegg til Ms) som hun har ansvaret for havnet hos CSFES i USA. 45 klagesaker mot henne lå inne for State Department. Forte å ignorerte problemet.

Into Education Ltd. i Norge begynte nå å motta klager på M flere ganger i løpet av uka. M fikk beskjed av BS, lokalrepresentanten og den nye vertsfamilien om at han gjorde ALT galt.

Dette er tredje overgrepsverktøyet. Man skal ikke bare skape forvirring om situasjonen og frykt hos eleven, man skal samtidig gjøre eleven usikker på seg selv og sin egenverd. Tillitspersoner, som han egentlig burde kunne stole på, gjorde narr av ham.

Masse kjeft, beskyldninger, løgner om oss, trusler, forvirring, mobbing og en fullstendig mangel på støtte fra FIEA og Into Education Ltd. Det som reddet oppholdet til M og gjorde at han fortsatt ville bli der var skolen og vennene utenom skolen. I sakene jeg har vært borti er det skolen som i veldig mange tilfeller redder elevene fra å knekke helt sammen.

M ble sendt hjem i begynnelsen av oktober med beskyldninger om å være farlig for barn og suisidal. Han skjønte ingenting. Vi skjønte ingenting. Ikke hadde vi tid til å kjempe imot heller. I ettertid viser det seg at denne korte tidsfristen er et svært vanlig verktøy for industrien. Eleven og foreldrene får beskjed rett før helgen om at utvekslingseleven reiser i løpet av få dager.

Dette er også en del av overgreps-/maktmisbruks syklusen. Offeret og dets forkjempere skal ikke få anledning til å forsvare seg og overgriperen nekter blankt for at de har gjort noe galt.

Han kom hjem som helt annerledes enn den glade gutten han reiste ut som. Vår ekstremt sosiale, taleferdige, glade og optimistiske gutt lukket seg inn i seg selv og var trist og sint for det som har skjedd.

Denne formen for overgrep ser ut til å være den flest utvekslingselever blir utsatt for. De fratas muligheter for å kontakte foreldrene sine, de tros ikke av hjemlandets representanter og foreldrene går med en forståelse om at ting er langt bedre enn de egentlig er.


Seksuelle overgrep 1: Grooming

Seksuelle overgrep 2: Definere og eksemplifisere

Seksuelle overgrep 3: Hvor henvender man seg?


Omskrevet 2015 Mai 19. Fjernet mindreåriges navn.

Spørsmål eller kommentarer/Questions or comments

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..