Regler for utvekslingseleven

Enkelte ting fører til umiddelbar tilbakesendelser i alle land. Det er null-toleranse for bruk av narkostiske midler (uten resept), haiking og å kjøre bil uten tilsyn.

Når det gjelder alkohol, røyking og sex, er det landets/statens lover som gjelder. Er man selv over seksualgrensen og ligger med en som er yngre enn grensen, risikerer man i land som USA å bli straffeforfulgt. Hvilke regler vertsfamilien har i forbindelse med disse tingene kan også virke inn på tidlige hjemsendelser.

Brudd på landets lover regnes ofte som grunn til hjemsendelse. Men det avhenger av organisasjonen, vertsfamilien, myndighetene og bruddets alvorlighetsgrad.

I tillegg blir man sendt hjem om utvekslingsorganisasjonen oppdager utvekslingseleven løy da de fylte ut søknadene sine. Men også noe så enkelt som synlige tatoveringer kan føre til hjemsendelse. Andre ting som også kan føre til hjemsendelse er stadige brudd på vertsfamiliens egne regler.

Følg vertsfamiliens regler

Få land har så selvstendige ungdommer som de Nordiske landene. De fleste landene regner folk under 18 år (noen ganger 21 år) som barn. Dere vil sannsynligvis få langt strengere regler å følge enn dere har her hjemme. Og det er ofte liten aksept for diskusjonslystne ungdommer. Politikk og religion er ikke-temaer om man ikke blir spurt direkte om hvilket syn man har. Selv da lønner det seg å være forsiktige.

Jentene vil vanligvis få strengere regler enn guttene som reiser. Bli ikke overrasket om det er sterke kjønnsroller i vertshjemmene. Det lønner seg å sette dere inn i det rådende livssyn i området dere skal bo.

Men husk på å følge reglene – innenfor rimelighetens grenser. Om dere er uenige så prøv å finne en høflig og saklig måte å legge fram saken deres på. Hvis dere har en god representant så kan dere spørre denne om hjelp.

Representanten din er Gud

Det høres nok drøyt ut, men det er nå en gang sånn det fungerer i utvekslingslandene. Er representanten grei og har sunne grunner til å være representant går det stort sett bra. Men de har uansett ett sett regler de forventer at dere skal følge.

Om representanten er venn med familien er lojal til religionen eller samfunnsgruppen vertsfamilien hører til må man regne med at representanten kommer å tro på vertsfamilien før de tror på dere. I tillegg velger utvekslingsorganisasjonen oftere å tro på representanten enn på dere. Det er hjelp å få.

Ellers kan vi jo bare håpe på at dere er født med sunt bondevett. Prøv å ikke skeie altfor mye ut.

Om dere gjør ting dere absolutt vet dere ikke skal – Vær så snill å IKKE legge bilder ut på sosiale medier. Ikke en gang SnapChat. Organisasjonene har noen ganger rutiner på å kontrollere hva dere holder på med. Og for all del – IKKE del passordene deres med andre.

Spørsmål eller kommentarer/Questions or comments

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..