USA: High School

USA er et digert land med mange småland (Statene).

Skolepolitikken bestemmes lokalt. Dvs hver enkelt stat mottar  bevilgninger men bestemmer selv hvilke tilbud som gjelder. Derfor blir det ganske viktig hvilken stat dere havner i.

Skolen er som i Norge obligatorisk til og med Jr. High/ ungdomsskolen (ca. 16 år). Sophmore/junior/senior årene er med andre ord mer eller mindre frivillige. De fleste elevene går på offentlige skoler men private skoler finnes overalt.

Forskjell på kvaliteten på skolene er enorm. Det samme gjelder fagene som tilbys. Dette er noe som vil spille inn på om fagene deres blir godkjente. Ifølge  lånekassen er det deres/foreldrenes ansvar å komme inn på en skole som kan godkjennes her i Norge. De nye reglene for godkjenning av utvekslingsorganisasjoner av lånekassen sier at utvekslingsorganisasjonene:

h) skal ha rutiner for å bistå elevene ved behov med å innhente nødvendig dokumentasjon om utdanningssystemet i det aktuelle landet og/eller innholdet i opplæringen eleven planlegger å ta, i forbindelse med elevens søknad om forhåndstilsagn om godkjenning av tidligere bestått opplæring i utlandet etter forskrift til opplæringslova § 1-16 eller forskrift til privatskolelova § 5a-3

På videregående er det som oftest fag som dekker teoretiske og yrkesrettede fagområder. Husk på at små skoler har færre tilbud. Er det bare 50 elever på skolen må dere regne med at tilbudet også er tilsvarende. Sammensetningen av fagene står man ganske fritt med, bortsett fra to obligatoriske fag (vanligvis engelsk og et samfunnsfag/naturfag).

Rent systemisk kan man si at 2. og 3. klasse videregående tilsvarer  henholdsvis junior og senior året i high school. Dermed er det ikke sikkert at dere blir plassert i avgangsklassen. Det avhenger av hvor striks administrasjonen er på den enkelte skolen. Skolene er også mye strengere enn dere er vant til her i Norge. Der borte  tiltales lærere og administrasjon med Mr. og Ms. På samme måte  som her i Norge vil karaktersetting bestemmes av hvor streng  læreren er. Strenge lærere krever mer men lærer også bort mer. Karakterene settes som A, B, C, D og F. A (4.0) er best. F er stryk.

Stemmer noe av den romantiske forestillingen man kan få fra filmene? Det kommer litt an på. Det er danser, musikaler, teateroppsetninger, kamper, cheer-leaders, debattklubber, latinklubber osv på mange skoler men ikke alle skolene er store nok eller har økonomi nok til å klare å sette sammen gode tilbud til elevene. Mange, men ikke alle, av disse tilbudene er extra-curricular activities (etter skolen).


Kilder:

Spørsmål eller kommentarer/Questions or comments

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..