Problemer: Naturkatastrofe: tornado

Håvard Hexeberg søkte tilflukt i klasserommet på Bullit East High School da uværet brøt løs i Kentucky på fredag. Foto: Håvard Hexeberg


Astrid-Helen Holm
(VG) 03.03.2012 21:55 oppdatert 04.03.2012 16:49

(VG Nett) Voldsomme tornadokrefter og hagl på størrelse med tennisballer har rammet norske ungdommer i USA. Uværet har til nå krevd 37 liv.
  • Vi visste at stormen ville komme og at den ville bli ille. Vi ble bedt om å gjemme oss under pultene i klasserommet tidlig på fredag. Så fikk vi plutselig beskjed om å dra hjem, sier utvekslingseleven Håvard Hexeberg til VG Nett.

Hexeberg, som er fra Sarpsborg, kom seg uskadet fra tornadodramaet som rammet USA på fredag. Han er bosatt i byen Mount Washington i Kentucky, og var på skolen da uværet brøt løs.

Vertsforeldrene til Hexeberg er lærere på Bullit East High School, den samme skolen som han er elev på. Fordi vertsforeldrene jobbet, dro han ikke hjem med én gang uværet brøt løs.

UTVEKSLINGSELEV: Håvard Hexeberg fra Sarpsborg bor i Mount Washington og gjemte seg for tornadoene i kjelleren hos vertsfamilien. Foto: Privat
UTVEKSLINGSELEV: Håvard Hexeberg fra Sarpsborg bor i Mount Washington og gjemte seg for tornadoene i kjelleren hos vertsfamilien. Foto: Privat
  • Jeg synes ikke uværet var skremmende før jeg så haglene og alle greinene som hadde falt ned på turen hjem fra skolen. Det hadde vært varmt hele torsdagen, og veldig stille, sier han.
  • Det var hagl på størrelse tennisballer overalt, ute var trampoliner og hager rasert og rutene på bilene utenfor huset vårt var knust, fortsetter han.

Søkte tilflukt i kjelleren

  • Vi satte oss i det sikreste rommet i huset – kjelleren. Jeg tenkte egentlig ikke så mye på omfanget akkurat da, fortsetter Hexeberg.

Han tilbrakte fire timer i kjelleren i huset, fra klokken 15.00 til 19.00.

Lørdag ettermiddag forteller han til VG Nett at på tross av at mange fortsatt mangler strøm, regnes det verste uværet nå som over.

VGTV: Se de enorme ødeleggelsene

Stille før stormen

Merete Stene er utvekslingselev i Hanover i Indiana. Hun var på vei hjem fra skolen klokken 15.00 amerikansk tid da uværet traff byen.

  • Akkurat da vertsmoren min skulle plukke meg opp, gikk ekstremværsirenene på skolen jeg går på. Det begynte å mørkne ute, men det gikk ikke opp for meg hvor dårlig vær det var før det begynne å samle seg små innsjøer av vann utenfor og jeg fikk se hagl på størrelse med isbiter, sier hun.
UTVEKSLINGSELEV: Norske Merete Stene går på skole i Hanover i Indiana. Foto: Privat
UTVEKSLINGSELEV: Norske Merete Stene går på skole i Hanover i Indiana. Foto: Privat

Selve sentrumet av tornadoene gikk klar av Hanover, men byer som Chelsea og Milton er blitt hardere rammet av uværet.

  • Byen Marysville, som ligger 20 minutter unna med bil fra der jeg bor, er helt utslettet. Jeg er glad for at jeg bor i Norge til vanlig. Det er utrolig hvor ødeleggende disse kreftene er, sier Stene.

Ifølge Clark County Sheriff, Chuck Adams, er byen Marysville nærmest jevnet med jorden.

Kaos i Lousville

Karine Basberg studerer ved Jefferson College i Lousville i Kentucky. Hun forteller om fullstendig kaos i byen på fredag.

Basberg ble tatt ut av skolen, og gjemte seg i kjelleren i huset hun bor sammen med tanten og onkelen sin.

  • Dette er noe helt annet enn det jeg er vant med fra Norge. Trær ligger overende, men husene her er stort sett hele, sier Basberg.

Karine Basbergs bil fikk hard medfart av det voldsomme haglværet.

  • Frontruten ble knust og den har masse bulker, sier Basberg.

70 tornadoer på fredag

Den amerikanske værvarslingstjenesten registrerte over 70 tornadoer i sju delstater fredag, og blant dem som ble hardest rammet, var Indiana og Kentucky. Lørdag ble det varslet ny tornadofare i Georgia og Florida, melder NTB.

Minst 14 mennesker er bekreftet omkommet i Indiana, 19 i Kentucky, tre i Ohio og én i Alabama, opplyser AP.

Se bildespesial fra ødeleggelsene i USA her

Flere steder meldes det om ødelagte hus og biler, veier er sperret av trær, elektrisitetsnettet er delvis nede, og telefonforbindelsen var natt til lørdag brutt.

  • Vi er heldige det ikke ble verre, sier guvernør Mitch Daniels i Indiana.

Tidligere denne uken mistet flere personer livet i kraftige tornadoer i Illinois, Tennesse og Missouri.

  • Naturens vrede er ikke ukjent for oss i Indiana, men dette er nok det alvorligste jeg har sett de årene jeg har hatt denne jobben, sier han.

Naturkatastrofer – hva skal man gjøre?

Spørsmål eller kommentarer/Questions or comments

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..