Kan alle være utvekslingselev?

Karakterer

Skolene i utvekslingslandene og utvekslingsorganisasjonene opererer med ulike krav til utvekslingselevens gjennomsnittskarakter fra ungdomsskolen og 1. klasse vgs. Eleven skal ha minst en treer (3) i gjennomsnitt.

Rotary har firer (4) som minstekrav.

Økonomi

Det er dyrt å reise som utvekslingselev. Fryktelig dyrt. Når man legger sammen alle utgiftene (ikke lommepenger) ligger prisene på mellom kr. 80.000,- til 250.000,- for skoleåret 2015/2016. Alt etter hvor man reiser må man i tillegg regne med lommepenger på mellom kr. 1500,- til 2500,- måneden.

Uansett om man reiser via utvekslingsorganisasjon eller ei, må man kunne dokumentere at disse pengene er tilgjengelige før man får visum. Om man reiser med en utvekslingsorganisasjon skal hele beløpet være innbetalt innen man drar.

Lånekassen kan gi stipend om man oppfyller kravene. Men første innbetaling kommer etter at skoleåret har begynt og andre innbetaling kommer etter jul. Om skoleåret avsluttes tidlig, må stipendet tilbakebetales. Stipendet er ikke på hele beløpet.

Se HER for utvekslingselever, HER for videregående i utlandet utenom Norden, unntatt utveksling og HER for videregående opplæring i et annet nordisk land, også utveksling.

Helse

Dere må til en legeundersøkelse før dere reiser og alle plager skal informeres om.

Enkelte helseplager vil sannsynligvis forverres under utvekslingsoppholdet. Ungdom som sliter med depresjon, spiseforstyrrelser og PTSD (post traumatisk stress syndrom) må regne med å slite mer. I utgangspunktet er organisasjonene negative til å sende og motta elever som har problemer med ovenstående. På spørreskjemaene er dette noe man blir spurt om og vertsfamiliene informert om. Sier man ikke fra på forhånd risikerer man å bli sendt hjem.

Diabetes (sukkersyke): Så vidt jeg kan se fra utvekslingsblogger har utvekslingselever med diabetes klart seg helt greit etter en kort tilpasningsperiode.

Allergier: Selv om dere har opplyst utvekslingsorganisasjonen dere reiser med om allergiene deres, risikerer dere å havne hos familier utløserne deres. Vil dere kunne takle å bo med dyr om dere har dyreallergier eller i skitne hjem om dere har støvallergier?

Kosthold

Vegeterianere, for ikke å snakke om veganere, sliter med å få seg vertshjem. Vil dere kunne bo hos noen som spiser kjøtt/dyreprodukter?

Religion

Hvordan vil dere takle å havne hos en religiøs familie? I svært mange land har folk et langt inderligere forhold til sin tro enn det vi har i Norge. Ikke alle vertsfamilier takler utvekslingselever som ikke har lyst til å være med på aktivitetene og kirkegangen.

HUSK: Det er forbudt å kritisere og gjøre narr av religionen til vertsfamilien.

Politikk

Klarer du å legge den politiske diskusjonslysten hjemme i Norge? Mange land ligger langt til høyre for de norske partiene. I hvilken grad vil du kunne forbli saklig.

HUSK: Det er forbudt å kritisere og gjøre narr av vertsfamiliens politiske standpunkt.

Advertisements

Én tanke på “Kan alle være utvekslingselev?”

Spørsmål eller kommentarer/Questions or comments

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s